Инфлацията в България леко ще забави своя ход, но ще остане

...
Инфлацията в България леко ще забави своя ход, но ще остане
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията в България ще остане сравнително висока

Инфлацията в България леко ще забави своя ход, само че ще остане относително висока. Това сподели в доцент Красен Станчев от Института за пазарна стопанска система.

" Не е наложително да усетим понижаването на цените. Цената се образува въз основата на упованията за това, какви ще бъдат приходите и разноските. Тогава, когато се удължават всички ограничения, свързани с ДДС-то от памперсите до хляба, както и когато се удължават помощите за електрическа енергия и се дава обещание растеж в минималната заплата, тогава цените ще продължат да са такива,каквито са “, разяснява той и решението на КЕВР за намаление на цената на природния газ.

Според него инфлацията леко ще забави своя ход, само че ще остане относително висока. " Възможно е да стане едноцифрена, само че ще е извънредно близка до двуцифрената “, посочи доцент Станчев.

Европейската прокуратура води 143 следствия в България за измами с европейски средства, излиза наяве от отчет на ръководената от Кьовеши европейска прокуратура. Какво значат за страна с стопанска система като нашата злоупотребите с близо половин милиард евро?

" Обедняваме поради корупцията и то много от дълго време. Кат осе огледа цялата сума от около 500 милиона евро и я разпределите в границите на последните пет години, се получава по 100 милиона евро на година, което не е чак толкоз доста. Не е доста, тъй като предходната година държавното управление я харчеше дневно “, посочи той.

Красен Станчев разяснява тематиката за парниковите емисии и правата да търгуване с тях, както и взаимните инспекции от последните дни на българската и европейската прокуратура.

" Става дума за един по-сложен механизъм, за две европейски наставления. Особено значима е последната инструкция от 2003 година Тя трансформира една друга от 1996 година, когато е подписан протокола от Киото, който договаря това, че парниковите излъчвания би трябвало да се следят. В началото на века те освен се следят, само че се слагат и съответни цели за тяхното понижаване “, посочи доцент Станчев.

Той посочи, че в директивата от 2003 година се споделя, че парниковите емисии трябва да се мерят и то по справедлив метод. За да стане това измерването би трябвало да бъде разграничена от самия развой по инспекцията. От думите му стана ясно още, че Христо Ковачки няма по какъв начин да понесе отговорност, в случай че се открият нарушавания, тъй като юридически той не е притежател на топлофикациите и тецовете.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР